"Kuidas saada häkkeriks" by Eric S. Raymond

 

Eric S. Raymondi poolt kirjutatud “How To become a hacker” on huvitav teos, mis kirjeldab reegleid ja harjumusi, selle kohta milline peaks olema üks häkker. Hea on kohe algusest leitav kirjeldus, kes on häkker ja, et teda mitte segamini ajada kräkkeriga. Tihti kutsutakse valelikult kräkkereid häkkeriteks ja siin lõigus saab lugeja teada täpselt, miks seda teha ei tohiks.

Teos on jaotatud osadesse:

Teosest leiab kirjelduse, milline on häkkerlik suhtumine ja mille vastu häkkerlikul inimesel peaks huvi olema. Lugesin sealt välja eelkõige seda, et üks häkker peab olema väga uudishimulik heas mõttes ja ta peab tundma huvi ja kirge probleemide lahendamise vastu.

Häkkeri põhioskused, näiteks on kindlasti vajalik õppida programmeerima, siin lõigus tuleb ka välja, kust võiks alustada ja millised on olulised keeled. Samuti ütleb ta, et ära tuleks õppida Unixitesti kasutama ja ka õppida veebi tundma ja HTMLi kirjutama. Mulle need nõuanded väga meeldisid, sest hea selge on eesmärgi suunas liikuda kui tead täpselt, mis kindlasti on vajalik teada ja õppida, et saada, siis antyud juhul, häkkeriks.

Järgmine punkt on status häkkeri kultuuris. “Sa pole häkker enne kui teised häkkerid sind selleks tunnistavad.” Sellest lõigust leiab punktid, mille täitmine aitab sind häkkeri staatuse poole.

Mulle meeldib eriti lõik niiöelda stiilipunktidest, seal on nõuandeid millega tegeleda veel lisaks ja kuidas arendada ennast ja oma silmaringi.  Arvan, et see on põnev lugemine ja väga konkreetsed nõuanded ka näiteks alustavale it tudengile kellel on himu saada häkkeriks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT ja Eetika

Uus meedia

Eesti infoühiskonna arengukavast