Tugilahendus: eksoskelett

 

Minu jaoks üks üks huvitav tugilahendus on näiteks eksoskelet. Meditsiinilised eksoskeletid on loodud aitama inimeste liigeste/jäsemete liikumist teatud kindlal viisil, kui nende funktsionaalsus on piiratud ehk siis eksoskeleton on põhimõtteliselt robotstruktuurid, mis kinnitatakse liigeste külge, et asendada lihasjõudu, kui seda vaja läheb või inimesel endal seda pole.

Eksoskeletid aitavad näiteks amputeeritute ja teiste liikumispuudega inimeste kõndida. Konsultatsioonifirma Frost & Sullivan andmetel juhitakse uut eksoskeleti põlvkonda AI kaudu ja integreeritakse neid seadmeid nutika robootikaga. Pehme robootika ehk paindlike materjalide kasutamine on eriti oluline eksoskelettide puhul. Materjalide areng vähendab vigastuste ohtu, muutab eksoskeletid hõlpsamini paigaldatavaks ja parandab manööverdusvõimet. Müügivalmis eksoskeletid võivad oluliselt parandada nende inimeste olukorda, kes kannatavad tööga seotud vigastuste all või on füüsiliste piirangutega.


Eksoskeletone kasutatakse kehakaalu toetamiseks, tõstmisel abistamiseks või kasutaja keha stabiliseerimiseks.  Eksoskeletonid on võimelised isegi osaliselt halvatud inimestel uuesti liikuda ja sellepärast on see minu meelest väga vajalik ja tõepoolest imeline leiutis.

Kasutatudallikad:

https://www.roboticsbusinessreview.com/robo-dev/exoskeletons-uses-beyond-healthcare/

https://medicalfuturist.com/exoskeleton-technology/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT ja Eetika

Uus meedia

Eesti infoühiskonna arengukavast