Nädal 12: Kasutatavus

Mis on kasutatavus? Kasutatavust võib kirjeldada kui süsteemi võimet pakkuda kasutajatele  mingi objekti kasutuslihtsust ning selle kasutamaõppimise kergust., ning võimaldada samal ajal kogemust nautimist.[1] Disainerid mõõdavad tavaliselt disaini kasutatavust kogu arendusprotsessi vältel.[2] “Usability is about human behavior. It recognizes that humans are lazy, get emotional, are not interested in putting a lot of effort into, say, getting a credit card and generally prefer things that are easy to do vs. those that are hard to do.” Nii on kasutajasõbralikkuse kohta öelnud David McQuillen, ex-Swiss banker and founder of Sufferfest cycling workout resources.

Tookisn heaks kasutatavuse näiteks Paypali, sest leian, et seda on väga lihtne kasutada  ning tegevused nende appis on minu jaoks mugava. Enne kui Paypal 2014. aastal oma ümberkujundatud veebisaidiga välja tuli oli sait liiga keeruline. Sellest ajast peale on Paypal oma veebisaitide ja mobiilirakenduste kasutuskogemust lihtsustanud. And on luubi alla võtnud mitmeid John Maeda lihtsuse seadustest: vähendamine, organiseerimine, paigustus, konteksti loomine, tähenduse lisamine ja aja säästmine.

Halva kasutatavuse näitena tooksin ma Craigslisti. See on üks enimkülastatud veebisaite maailmas. Kuid sellel pole pilte, logosid ega bännereid. See koosneb ainult linkidest, mida kasutajad saavad jälgida asukohapõhiselt ja erinevate toimingute tegemiseks. Lehe disain ja kasutatavus pole alates 1995. aastast palju muutunudja huvitav on see, et see ei ole mõjutanud selle praegust populaarsust kasutajate seas.

Kasutatud allikad:

  1.        https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-    ITSPEA_12:_Inimese_ja_arvuti_suhtlus,_ergonoomika_ja_kasutatavus
  2.       . https://www.interaction-design.org/literature/topics/usability
  3.        https://www.userzoom.com/ux-library/craigslist-success-without-design/
  4.        https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fuxdesign.cc%2Fpaypal-unsolicited-redesign-cc3c2dea362&psig=AOvVaw3lv2c_obD1YBDmKvm3X9T-&ust=1637068023467000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCPCfh-K3mvQCFQAAAAAdAAAAABAI

 

 

 

 

 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT ja Eetika

Uus meedia

Eesti infoühiskonna arengukavast