Copyleft ja litsentsi valik

Tugev copyleft: sellised litsentsid tahavad, et lõpptootel  oleksid samad litsentsid litsentsid nagu alguses(täpsemalt tarkvara, mis on tehtud originaali muutmise teel). Aga mis on olulisem, kas kasutajakogemus või lihtsus arendajatele? Sellel juhul on kasu ainult kasutajatel, arendajad peavad raskustega ise hakkama saama. Samuti on seda raske integreerida hübriidsüsteemidesse. Näide sellest võiks olla Sleepycat litsents, mis on kasutusel Oracle Corporationsi poolt. Mis sai nime algse kirjastaja Sleepycat Software järgi.

Nõrk copyleft: nagu nimigi ütleb, on see nõrgem kui eelmine. See tähendab, et sellel on teatud piirangud. Sellel on samad nõuded nagu tugeval copyleftil, kuid see võimaldab paremat ühenduvust mittevabade süsteemidega. Seda kasutatakse enamasti tarkvararaamatukogude jaoks. Tarkvararaamatukogud on arvutiprogrammide kasutatavad mitte-volitaalsed ressursid. Seega ei nõua teekide copyleft uut tarkvara nende spetsiifiliste litsentside saamiseks. GNU LGPL on suurepärane näide. Samuti on see natuke keerulisem kui tugev copyleft, kuna see sisaldab lisapiiranguid.

No copyleft: Sellel pole üldse piire, peaaegu. Kõlab eksitavalt, kas pole? Kuna see annab arendajatele kahest litsentsist suurima vabaduse. See võimaldab koodi sisestamist tarkvarasse või programmidesse, mida levitatakse mõne muu litsentsi, sealhulgas omandiõiguse alusel. Tarkvara ise jääb vabaks, mis on lõppkasutajatele kasulik. Järgneval näitel on mõned nõuded, kuid seda peetakse lubatavaks: Apache litsentsi versioon 2.0. See litsents võimaldab tarkvara kasutajatel tarkvara, mis tahes eesmärgil levitada, muuta või muul viisil kasutada, kui kasutajad teevad seda litsentsitingimuste kohaselt. Mõiste ütleb, et kasutaja ei saa olemasolevaid autoriõiguseid, patendi või kaubamärgi ja omistamisteateid eemaldada.

Lõpetuseks litsentsi valik sõltub tõesti sellest, mida soovite luua. Mulle pole näiteks kunagi meeldinud ühegi tarkvara eest maksta, see aspekt, et non copyleft on tasuta, on veelgi parem. Kuid üldiselt pole ükski litsents teistest halvem, see sõltub projekti vaatenurgast ja visioonist.


Kasutatud allikad:

xdhttps://www.shlomifish.org/philosophy/computers/open-source/foss-licences-wars/foss-licences-wars/types-of-licences.xhtml

https://dbpedia.org/page/Sleepycat_License

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukavast

Virginia Shea raamatu "Netiquette" 10 käsku

IT ja Eetika