Minevikus

 

Internet on küll meile tuttav kuid suhteliselt uus nähtus, mis pärineb aastast 1983. Enamasti on internet kasutatud teabe leidmiseks või jagamiseks, see on inimesteni toonud täiesti uue maailma. Lõputu informatsioon, mis on vaid mõne klikki kaugusel. Internet on ka asendamas paljusi varasemalt ajamahukaid otsinguid või tegevusi ja muutnud need kiiremaks ja mugavamaks. Mis on aga internet juures jäänud samaks ja mis on jäänud ajalukku.

Võrgustikus on mitu kihti, alustades füüsilisest ja lõpetades rakendusega. Internet Relay Chat ehk IRC on tekstipõhine suhtlusprotokoll, mida kasutatakse klientide ja serverite vahel, kliendi/serveri võrgumudelis. See loodi 1988. aastal ja on siiani kasutusel. Parimad IRC -võrgud varustasid 2011. aastal üle 100 miljoni kasutaja sekundis! IRC -d on uuendatud, et pakkuda veelgi paremat kogemust krüpteerimise, rünnakute leevendamise ja lisateenustega.

Inimeste ürgneinstinkt on suhtlemisvajadus. Sughtlemine pole vajalik ainult inimeste jaoks, vaid ka arvutitele, et nad saaksid aru, mida me neilt tahame ja kuidas töötada. Sel põhjusel töötati välja programmeerimiskeeled. Mitmekesisus on uskumatu, kuid kas neid kõiki kasutatakse ka tänapäeval? 1972 aastast pärinev C -keel on küll vana, aga jääb 2021. aasta Tiobe indeksi järgi üheks tippkeeleks. Kõik vanematest programmeerimis keeltest pole aga nii laialdaselt kasutatud ja on vajunud unustuste hõlma. Näiteks loodi 1950ndatel ALGOL (algoritmiline keel). See mõjutas tulevasi keeli, kuid seda ei võetud hästi vastu. Keelele ei aidanud kaasa ka see kui IBMi keeldus seda toetamast. 

Suurim test mida tehnoloogia läbi peab tegema on on kasutusele jäämine läbi aja. Igav oleks ju näha ainult edulugusid läbi ajaloo, Äpardused ja ebaõnnestumised on need, mille läbi õpitakse ja mille najalt saaab areneda, nii ka tehnoloogias. Asjad, mis on ununenud ajalukku võivad siiski olla alusepanijaks tuleviku suurtele saavutustele.

 

Kasutatud allikad:

https://whatis.techtarget.com/definition/Internet-Relay-Chat-IRC%5B%5D

https://www.tiobe.com/tiobe-index/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukavast

Virginia Shea raamatu "Netiquette" 10 käsku

IT ja Eetika