Virginia Shea raamatu "Netiquette" 10 käsku

 

8. Reegel Virginia Shea raamatust “Netiquette ütleb “Austa teiste inimeste privaatsust” ehk (Respect other people's privacy).

Privaatsus tänapäeva maailmas on üha raskemini saavutatav, inimesed elavad tervelt kahes maailmas, virtuaalses ja füüsilises. Selleks, et oma privaatsust kaitsta peab olema hoolikas, eriti internetis. 8. Reegel küll ütleb, et kui päris elus pole viisakas kellegi isklikes asjades sorida, siis nii on ka see netis. Küll, aga leidub palju inimesi, kes just otsivad kohti kust teiste kohta privaatset informatsiooni saada ja seda omakasupüüdlikult ära kasutada. Sellepärast on tähtis jälgida, mida sa netis enda kohta jagad, keda usaldad ja kellele,mis informatsiooni jagad. Minul on olnud näiteks juhuseid, kus on mulle kirjutatud ja küsitud isikliku informatsiooni, kas näietks mingit meeldivat juttu alustades ja siis privaatsete andmeküsimusteni jõudes, muidugi on paljud sellised katsed noorte jaoks näiteks läbinähtavad. Kuid inimesed, kes pole pikaajalised või näiteks tihedad arvuti kasutajad võivad langeda selliste inimeste ohvriks.



4. käsk ütleb: “Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).”, ka see on seotud minu esimese mõttega, näiteks spämi kirjade saatmine mõttega hankida privaatset infot või koguni näiteks inimestelt midagi välja petta. Sellega seoses tuleb mulle meelde üks lahe Ted talk, kus rääkis James Veitch oma kogemustest, kuidas ta spam meilidele vastu hakkas kirjutama, ja neid ise “trollima” hakkas. Kuigi Netiquette 10 käsku ei ole raske järgida, juhtub seda ikkagi kas kogemata, või siis ka meelega.  

 

Ted Talk, huvilistele:

https://www.ted.com/talks/james_veitch_this_is_what_happens_when_you_reply_to_spam_email?language=en#t-6211

Kasutatud allikad:

https://dynamixsolutions.com/what-is-internet-privacy-and-what-does-privacy-mean-to-you/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukavast

IT ja Eetika