Uus meedia

 

Internet on kujundanud inimesi kui tarbijaid. Võimaldades suhtlust läbi interneti on meie suhtlusviis uue meedia tulemusel muutunud. Meil on tänu sellele rohkem teadmisi erinevatest allikatest kui kunagi varem. Kui varem piirasid meie juurdepääsu teadmistele tohutute korporatsioonide tehtud toimetuslikud otsused, siis nüüd on võimalik inimestel end väljendada ajaveebide, veebisaitide, filmide, fotode ja muu kasutaja loodud sisu kaudu. Nüüd saavad inimesed olla mitte ainult tarbijad vaid ka loojad.

Uut meediat võrreldes vana meediaga võib välja tuua selle, et vanas meedias on teabe kvaliteedi ja ehtsuse tagamiseks olulised väravavahid. Toimetajad ja tootjad analüüsivad avaldatud teavet, et veenduda selle tõesuses. Teavet kirjutanud inimesed on koolitatud ja kogenud ajakirjanikud ning nende toimetajad kontrollivad ajalehtedes, raadios ja telesaadetes levitatavat. Seevastu uut meediat saavad toota ja levitada kõik, kellel on Internetiühendus, mis toob kaasa valeinformatsiooni.

Interneti kaudu saab, tänu uuele meediale, ühendust võtta inimestega üle kogu maailm. Nii leiavad samu huvisid jagavad inimesed üksteist kergelt üles ja tekkinud hulgaliselt Interneti -subkultuure, kus inimesed kogunevad foorumits ja loovad sidemeid. Subkultuurirühmad (gootid, LGBTQI noored, punkarid jne), kes tunnevad end klassikaaslaste seas kohatuna, saavad nüüd võrku minna ja suhelda teistega, kes jagavad oma kogemusi. Kui Kahekümnendal sajandil piirdus meie suhtlusvõime sageli nendega, kes olid meie vahetus läheduses siis tänu uuele meediale on inimestel võimalus luua ühtekuuluvustunne ka ilma füüsilise läheduseta.

Traditsiooniline meedia endiselt oluline tarbijate suhtlusvahend, aga sellel pole enam nii suurt mõju kui varem. Uus media on toonud palju head aga sellel leidub ka negatiivseid külgi.

Kasutatud allikad:

https://www.researchgate.net/publication/291942751_The_impact_of_new_media_on_traditional_mainstream_mass_media

https://helpfulprofessor.com/new-media-examples/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukavast

Virginia Shea raamatu "Netiquette" 10 käsku

IT ja Eetika