Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust The Case for Copyright Reform

 

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamat "The case of copyright reform" pakub häid lahendusi veebis jagatavatele intelektuaalomandi probleemidele. See teema on väga ajakohane, sest tänapäeval on ilmselt enamik inimesi kokku puutunud erinevate teoste piraatlusega, mis on autoriõigusega kaitstud. Teises peatükis on autorite poolt tehtud ettepanekud autoriõiguste reformimiseks, ettepanekud kuidas säilitada autoriõigused ärilistel eesmärkidel, kuid kõik mittekaubanduslikud kopeerimised ja kasutamised muuta tasuta kättesaadavaks.

Esimese lahendusena on raamatus välja toodud, moraalsed õigused ei muutu. Autorit tuleb mainida. See on muidugi iseenesest mõistetav, sest teise inimese töid ei ole eetiline omastada.

Teise lahenduseks on vaba mittekaubanduslik jagamine. Selle lahenduse eesmärk on vabastada mitte kommertseesmärkidel jagatava teose tasust ja tasu võtta ainult neilt, kes kasutavad teost eesmärgiga raha teenida.
Arusaadav, kui kino soovib näiteks näidata, kellegi filmi, siis peab ta selle eest autorile maksma. Aga kui näiteks, kooliteater, soovib selle sama filmi põhjal teha etenduse, esineda sellega ja raha teenida, eesmärgiga osta koolile nt mingit tehnikat. Kas ka sellisel juhul on tegemist kommertseesmärgiga? Sest raha tegelikult teenitakse.

Lahendus registration after 5 years on minu arvates hea mõte, sest nii on kõigile teada, kes millise teose autor on ja ka soovi korral autor üles leida.

Lahendus 5: free sampling. Mina arvan, et näiteks muusika remixides kellegi loomingu kasutamiseks, peaks ikkagi autori luba olema,isegi kui see on vaid jupp loomingust ja kui see looming on ära tuntav sinu töös. Küll aga oleks kindlasti hea, kui loomingut saab oma töö inspiratsioonina kasutada.


Allikad:

http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukavast

Virginia Shea raamatu "Netiquette" 10 käsku

IT ja Eetika