IT ja Eetika

 

Viimase nädala teema on firmade eetikakoodeksid. Valisisin firmaks kelle, eetikakoodeksiga lähmalt tutvusin, Apple’i. Mina arvan, et kindlasti on hea panna eetikakoodeks kirja, sest siis on teada firma ideed ja vaated kuidas asjad käima peaks ja nii teavad saab ka teada kohe ka töötaja, kas firma ja tema vaated kattuvad, et arusaada, kas see on sobiv koht talle.

Mina lugesin lähmalt IBM-I eetikakoodeksit. Nende eetikakoodeks jaotub mitmesse osasse. Üks neist on näiteks: IBM ei kasuta mis tahes tüüpi sunniviisilist või tahtevastast tööd, tööle asumine on vabatahtlik. Sam,uti ei kasuta and ka lapstööjõudu, mis on minu jaoks väga oluline, firmade puhul kelle tooteid või teenuseid ma kasutan. Osad punktid on ka minu meelest enesestmõistetavad, aga alti on hea need kirja panna, näiteks nagu punkt austuse ja väärikuse kohta:  IBM kohtleb kõiki töötajaid austusega ja väärikalt ega kasuta kehalist karistamist, vägivallaga ähvardamist ega muid füüsilise sundimise või ahistamise vorme, mida aga tähendab austuse ja väärikusega kohtlemine näiteks, see mõiste võib olla erinevate inimeste jaoks erineva tähendusega.

Põhiline eetikat puudutav koodeksi punkt oli see, et IBM eeldab, et tema töötajad tegutsevd äritegevuses kõrgeimate eetiliste standardite kohaselt. IBM järgib rangelt kõiki altkäemaksu, korruptsiooni ja keelatud äritavasid käsitlevaid seadusi ja eeskirju.

Praegu loetletud punktid olid üldisemad ja ilmselt heat ava on kirja panna sellised punktid igas firmas. Eetikakoodeks võib olla krijas paljudel firmadel, aga oluline on seda ka järgida, usun, et eetikakoodeks on oluline asi ja kirjeldab firma väljavaateid ja suhtumist, ning võib öelda palju seal töötavate inimeste kui ka valitseva keskonna kohta firmas.


Kasutatud allikad:

https://www.ibm.com/ibm/responsibility/policy11.shtml

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uus meedia

Eesti infoühiskonna arengukavast